Inmätning

Nu har vi mätt in allting! mast segel bom båt the lot..

Idag har det blåst som satan med 20 meter som värsta topp, var bara en Irländare som gick ut o tränade o riskerade att segla sönder något.

I morgon däremot kommer vi köra 2 pass, ett på förmiddagen o sedan ett lagom till tune-up racet som börjar vid 3. Ska enligt smhi vara 5-8 så det blir kanon. Har tyvärr inga bilder, men man kan ju inte få allt!

/   Benjamin

På lördag smäller det!


En av MÅÅÅÅÅNGA skottkärror.

Nu har vi precis börjat fylla den.

Att köra grävmaskin är också skoj!

Benjamins typ 258:onde skottkärra

Premiär doppet!

Nu på lördag börjar VM då vi får se om vårt förarbete har gjort någon nytta.

Vi har nu kört sten hård fysträning när vi under två veckor nu sen EM i Kiel faktiskt byggt oss en pool hemma (Philips hus) mängder av skottkärror mackadam har tömts ut runt poolen och vi har till och med hunnit med att test köra en grävmaskin (vilket jag och Benjamin tycker alla män någonsin borde gjort) :)

Förutom att springa med fulla skottkärror med mackadam hela dagarna så har vi också tränat lite ute på vattnena utanför Varberg nu under lördag, söndag. Lördagen bjöd på grymt fin bris på cirka 6-8 sekund meter och riktigt fina vågor vilket var underbart. Söndagen däremot bjöd på ett lite mer extremt väder där vidmätaren på land visade vindstyrkor upp emot 14 sekund meter och dom sjukaste vågorna. Så fort som vi seglade igår på slören in har vi nog aldrig tidigare seglat med en starbåt så det var grymt skoj.

Nu väntar vi bara på att vår nya mast som skulle kommit idag men som blivit försenad. Så vi får hoppas att vi får den imorgon så vi hinner ställa in allt och ut och testa den innan det ska mätas in på torsdag.

// Philip och Benjamin


Goa bilder

Fina bilder på oss och alla andra svenskar från EM i Kiel finns på:

http://www.segel-bilder.de/php/index.php?action=suche&subcat=Kiel+%2F+Rolex+Baltic+Week+04.+-+11.07.2009&maincat=Segeln+2009&subunter=Star+%2F+SWE+7712


Någon som börjar känna sig tung?


Foto; www.regattanews.com en av alla starter på EM i kiel

Några E-jolle, laser, 470 seglare eller någon annan som älskar hårdvind men börjar tycka lätt vinden är pest. Kanske är det dax att byta upp sig?

Just nu finns det några stycken konkurrens kraftiga Starbåtar till salu för en skaplig peng.

Om du känner dig intresserad av att testa på att segla Starbåt eller vill veta mer om båtar som är tillsalu kontakta mig, Gerhard Carlson eller Lars Edwall

Philips Mail; swe-69@hotmail.com

Gerhards Mail; gerhard@effektivexpo.se

Lars Mail; lars.edwall@tuvebygg.se

Dag 6 sista dagen

Sista dagen var upplagd för en succé, det var min födelsedag (Philip), vi hade bra båtfart igår och har börjat lära oss att starta men någon succé blev det inte.

10 min innan första start släppte vår intermediet (undre övre vant) från spridaren och vi blev tvunga att ta ner seglena och bli inbogserade. när vi väl kommit in lyckades vi skruva fast vantet lite lätt provisoriskt och tänkte ge det ett försök. Så det var upp med seglena igen och utbogserade i 15 knop till banan. Vi var lagom ute på banan till andra racets start, men ganska snart efter start märkte vi att vi inte kunde ta någon höjd för den bog vi tidigare tappat vantet på och där med inte hade någon chans att kunna hänga med fältet över i huvudtaget. så vi konstaterade ganska snabbt att det var lönlöst att fortsätta segla då vi blev omseglade i lä av dom sista 10 båtarna i fältet.

Så att sammanfatta regattan. Grymt skoj och lärorikt, starta inte i klungan utan försök hitta någon fri zon på linjen, Segla inte i mitten av banan, välj kant och slå på vriden på din kant, var inte rädd för att segla lite i skiten när du vill ut på en kant för slår du bort ifrån kanten du vill till kommer du förlora mer än vad du skulle göra av att ligga kvar.

Nu ska vi hem och träna stenhårt till Varberg så att vi vet exakt vilken kant vi ska välja oavsätt vind, väder och ström. Sen kommer det också upp en helt ny mast och nya segel så nu kommer gubbarna få passa sig ;):)

// Philip och Benjamin

Dag 5Idag skulle vi egentligen ha seglat 6e och 7e racet, men i och med att det blåste på bra inatt och imorse blev det så att seglingarna blev uppskjutna. Vi kom därför inte ut på vattnet förrän lite senare och hann bara med segling 6.

Den började med 2 grova tjuvstarter av hela fältet. Dock allmän endast på den ena där bortåt 20 - 25 båtar försvann direkt, segt (för dom).

3e starten Kom vi i alla fall iväg bra på och körde på ut mot vänsterkanten där det alltid varit fördel att gå tidigare. Idag vart det inte riktigt så däremot. Vi som var längst ut på vänstern kom tack vare ett stort högervrid upp bland de sista, Sjuuukt segt.
56a var vi efter 1a kryssen. Resten av racet seglade vi snabbt, särskilt 1a länsen där vi tog 13 båtar, och lyckades segla upp oss till en 34e plats.

Imorgon är sista dagen då det egentligen bara ska vara en segling, men vi får se om inte seglingsledningen bestämmer sig för att klämma in 2.

Rolex baltic week dag 3


foto: www.regattanews.com

Vi fick inte bloggat något igår då Rolex bjöd på regatta middag :)

Men bättre sent än aldrig. På dagens första race prövade vi på en ny start teknik eftersom att alla våra starter mer eller mindre varit kassa. Så vi försökte på att starta längst ner i lä där min far påstog att det alltid fanns platts oavsätt hur mycket lä fördel det var (ingen vågade chansa på att det finns platts där nere) Men tro det eller ej med 87 startande båtar så fanns det minns 50 meter nere vi lä märket där det var max tre båtar som slogs så vi gjorde två kanon startet på båda racen.

Därimot så hade vi stora problem när vi skulle gå över ifrån vänsterkanten mot kryss märkena då dom första topp 20 båtarna slog över oss och skitade oss sista biten till märkena. så första racet tappade vi säkert från topp 25 till 75 på första kryssen av den lätta anledningen att vi inte var berädda eller viste vad vi skulle göra i detta läget.

Så andra starten tänkte vi inte göra samma tabbe. Så vi jobbade oss fritt hela vägen över till märkena men fastnade lite de sista 100-150 meterna innan märket då vi tappade krook:en i lä och kanske en 10-15 båtar. Sen en skit kass läns direkt efter det gjorde att vi hamnade i mitten resten av racet och låg mellan 50 och 40 hela racet och slutade på en 42:dra platts. vilket vi får se som godkännt.

// Philip och Benjamin

Rolex baltic week dag 2


MÅÅÅÅNGA båtar..Efter ett resultat under gårdagen som vi kände va lite för lågt för oss, även om det var vårt första race med riktigt många båtar. Var vi grymt taggade för att gå ut o segla upp oss idag.

Seglingarna seglades i runt 7-9 meter som vred fram och tillbaka ganska kraftigt hela tiden.

Första seglingen gjorde vi en ganska okej start i lä o körde på ut mot vänsterkanten tillsammans med diverse "guldstjärnor", det såg jävligt bra ut fram till slutet av första kryssen då det vred emot kraftigt och högerkanten kom upp med mer tryck. Andra kryssen seglade vi stabilt. Länsarna seglade vi grymt snabbt på och i mål kom vi som 36a.

I andra racet gjorde vi världshistoriens sämsta start och fick därför gå bakom de flesta i fältet ut mot högern. höger visade sig dock precis som förra racet vara bra att avsluta på, vilket gjorde att vi ändå kom upp runt 45. Länsarna satt inte riktigt lika bra detta racet, kändes som vi fastnade i de skumma korta vågorna som finns här då det är S - SW vind. men vi höll oss runt de 40 och kom imål som 43a.

Totalt ligger vi nu 38, vilket för tillfället är 2a svenskbåt! Imon hade det vart fint med lite mindre vind, men det får vi se då.

/ Benjamin   Philip

Första dagen avklarad


BIlden tagen av Rolex/Tom Körber

Idag har vi seglat i vårt första riktigt stora startfällt vilket var SJUUUKT!!! Starbåtar i princip överallt och alla var i vägen...

Racet i sig gick la sådär. Det hade utlovats en cirka 5 sekundmeter vilket det också var ända tills en lagom 10 minuter innan start då det brallade på med en cirka 10 meter. Vilket vi kanske inte uppskattade alldeles för mycket under vår första riktigt stora start. Det var grymt trångt på linjen och vi kom iväg lite halvdant och fel kant på första kryssen gjorde det lite kämpigt. Men ändå grymt skoj. Så i morgon ska vi ge revange och vissa gubbarna att även knattarna kan :)

// Philip å Benjamin

Rolex batic week 2009 deltagare

8380 8380 Andersen, Benny Danish Just, Mogens DEN Fleet OK
8378 8378 Babendererde, Johannes Moehnsee Jacobs, Timo GER Fleet OK
8390 8390 Barovier, Alberto South Garda Colaninno, Nando ITA Fleet OK (**)
7866 7866 Behn, Philip Hamburg Stanjek, Philipp GER Fleet OK
8359 8359 Berezhnoy, Andrey Volga Masalov, Sergey RUS Fleet OK
8119 8119 Bondar, Pavlo Dnipro Shapovalov, Mykola UKR Fleet OK
7695 7695 Budjakow, Alexander Berliner Budantsev, Viktor GER Fleet OK
7712 7712 Carlson, Philip Kattegatt Peterson, Benjamin SWE Fleet OK
7338 7338 Carlsson, Sune Rasta Nilsson, Benny SWE Fleet OK (**)
8384 8384 Celon, Nicola South Garda Natucci, Edoardo ITA Fleet OK (**)
8135 8135 Cepurnieks, Eizens Isolated Andresjsons, Aigars LAT Isol-Rule 29.6 OK
8143 8229 Cramer, Brian Western Lake Ontario Johnston, Matt CAN Fleet OK
8108 8108 Dahlen, Erik Birka Carlsson, Krister SWE Fleet OK (**)
7994 7994 Dahlman, Mathias Finland Leifelt, Martin FIN Fleet OK
8074 8074 Dickow, Lutz Berliner Kramer, Lutz GER Fleet OK
8055 8055 Diercks, Jochen Luebeck Bay Braasch, Herbert GER Fleet OK(**)
8309 8309 Domingos, Afonso Cascais Santos, Bernardo POR Fleet OK
7672 7672 Fallais, Dominik Aachener Fallais, Simon GER Fleet OK
7556 7556 Fornaro, Andrea Lago di Bracciano Fornaro, Carlo ITA Fleet OK
7384 7384 Garcia-Lago Soler, Fernando Laredo Alvarez de Sotomayor, Juan ESP Fleet OK (**)
7762 7762 Gelsdorf, Christopher Aachener Bode, Alexander GER Fleet OK (**)
8025 8025 Gimson, John Solent Greig, Ed GBR Fleet OK
7904 7904 Gold, Felix Essener Nolte, Andre GER Fleet OK
8252 8252 Grabowski, Maciej Isolated Ornowski, Arek POL Isol-Rule 29.6 OK
8392 8392 Grael, Lars Paranoa Seifert, Ronald BRA Fleet OK
8240 8310 Gureyev, Vasyl Dnipro Korotkov, Volodymyr UKR Fleet OK
8277 8277 Haakman, Sjaak Medemblik Bielas, Robbie NED Fleet OK
8149 8149 Hagen, Alexander Kieler Falkenthal, Kai GER Fleet OK
8093 8093 Hasche, Marko Hamburg Spehr, Helge GER Fleet OK
8331 8331 Hoagland, Anders Swedish Baltic Farnert, Gunnar SWE Fleet NOT SAILING
8156 8396 Horton, Andy Narragansett Bay Lyne, James USA Fleet OK
8020 7919 Ilgenstein, Michael Hamburg Sradnick, Paul GER Fleet OK
8077 8077 Jennings, Jack Lake Springfield Fatih, Brian USA Fleet OK (**)
8066 8066 Jensen, Johnny Danish Lauritsen, Claus DEN Fleet OK
8338 8338 Johansson, Mats Kattegat Moller, Leif SWE Fleet OK
7575 7575 Jorgensen, Herluf Danish Wegener, Lars DEN Fleet OK
7854 7854 Juchli, Roman Bodensee Juchli, Philipp SUI Fleet OK
7414 7414 Keilwitz, Lars Kieler Munck, Sebastian GER Fleet OK
8381 8381 Kouyoumdjian, Juan Laredo Colla, Alejandro ARG Fleet OK
7978 7855 Krook, Ingvar Aros Hasselgren, Henrik SWE Fleet OK
8209 8209 Kusznierewicz, Mateusz Isolated Zycki, Dominik POL Isol-Rule 29.6 NOT SAILING
8121 8121 Landenberger, Andrew Isolated Reffold, Simon AUS Isol-Rule 29.6 OK
8076 8076 Litkey, Arpad Oreghegy Monus, Gyula HUN Fleet OK (**)
8351 8351 Lofstedt, Tom Rasta Larsson, Martin SWE Fleet OK
8387 8387 Loof, Fredrik Birka Tillander, Johan SWE Fleet OK
8339 8339 Lovrovic, Marin Kvarner Mikulicic, Sinisa CRO Fleet OK (**)
8280 8280 Lovrovic, Dan Kvarner Arapovic, Antonio CRO Fleet OK (**)
8364 8364 Marazzi, Flavio Thuner Bielersee De Maria, Enrico SUI Fleet OK
8166 8166 Martin, Viktor Oreghegy Bezereti, Miklos HUN Fleet OK(**)
8317 8317 Melleby, Eivind Norway Morland Pedersen, Petter NOR Fleet NOT SAILING
8267 8389 Mendelblatt, Mark Tampa Bay Strube, Mark USA Fleet OK
7837 7837 Merk, Sibylle Neuschwanstein Merk, Michael GER Fleet OK
8256 8256 Merkelbach, Hubert Uberlingersee Bartel, Gerrit GER Fleet OK
7863 7863 Meyer, Klaus Bremen Mueller, Jurg GER Fleet OK
7794 7794 Murek, Udo Essener Murek, Carsten GER Fleet OK
8266 8266 Negri, Diego Verbano Devoti, Luca ITA Fleet OK (**)
8018 8018 Niemczewski, Robert Berliner Pasemann, Anne GER Fleet OK (**)
8261 8261 O'Leary, Peter Isolated Goodbody, Tim IRL Isol-Rule 29.6 OK (**)
8138 8138 Papathanasiou, Emilios Greece Karnoutsos, Apostolos GRE Fleet OK
8355 8355 Paucksch, Christian Starnbergersee Knoll, Christian GER Fleet OK (**)
8187 8187 Pepper, Hamish Isolated Monk, Craig NZL Isol-Rule 29.6 OK
8371 8371 Percy, Iain Solent Simpson, Andrew GBR Fleet OK
7272 7272 Petersen, Reiner Berliner Berger, Oliver GER Fleet OK
8233 8233 Pieper, Josef Moehnesee Huchel, Martin GER Fleet OK
8109 8109 Polgar, Johannes Essener Kroeger, Tim GER Fleet OK (**)
8016 8016 Rauch, Hubert Andechser Kling, Felix GER Fleet OK
8316 8316 Razmilovic, Ante Norfolk Broads Hammersley, Brian GBR Fleet OK
8237 8347 Rohart, Xavier Nice Ponsot, Pierre Alexis FRA Fleet OK
8298 8298 Rotermund, Philipp Kieler Huber, Tom GER Fleet OK
7868 7868 Rudolf, Juerg Bodensee Zimmermann, Tobias SUI Fleet OK
8147 8147 Rupp, Christian Zugspitz of Wurmsee Moessnang, Joerg GER Fleet OK
8290 8290 Santoni, Silvio North Garda Toccoli, Fabio ITA Fleet OK (**)
8289 8394 Scheidt, Robert Guarapiranga Prada, Bruno BRA Fleet OK
8140 8140 Schlonski, Alexander Luebeck Bay Kleen, Frithjof GER Fleet OK
7992 7992 Schmidt, Reinhard Mohensee Meissner, Dirk GER Fleet OK
7417 7417 Schulte, Gert Moehnesee Schulte, Gerrit GER Fleet OK
8370 8370 Simeone, Luca Roma Vigna, Antar ITA Fleet OK
8225 8225 Sorensen, Flemming Danish Thrysoe Hansen, Niels DEN Fleet OK
7928 7928 Spitzauer, Hans Attersee Luzlbauer, Adi AUT Fleet OK (**)
8340 8340 Stanjek, Robert Berliner Koy, Markus GER Fleet OK (**)
7805 7805 Starunov, Konstantin Volga Grishunin, Alexandr RUS Fleet 1,2,6b (**)
7412 7412 Stegenwalner, Nadine Essener Daub, Ulrich GER Fleet OK
8144 8144 Suzuki, Kunio Isolated Wada, Diachi JPN Isol-Rule 29.6 OK
8273 8273 Szabo, George San Diego Bay Peters, Rick USA Fleet OK
7665 7665 Tabb, David Isolated Peyton, Tom GBR Isol-Rule 29.6 OK(**)
8386 8386 Tenke, Tibor Oreghegy Gemesi, Joka HUN Fleet OK
7960 7960 Thurner, Frank Zugspitz of Wurmsee Nitsche, Kai GER Fleet OK
7262 7262 Toedt, Peter Hamburg Kaeshammer, Stefan GER Fleet OK (**)
8385 8385 Treacy, Max Isolated Shanks, Anthony IRL Isol-Rule 29.6 OK (**)
7944 7944 Tusch, Frank Moehnesee Winkelmann, Sven GER Fleet OK
7541 7541 Van Veen, Peter Holland Goelst, Paul NED Fleet OK (**)
8130 8130 Voigt, Henning Aachener Struve, Dirk GER Fleet OK
8281 8281 Vokhmintsev, Dmitry Volga Lyasnikov, Vladimir RUS Fleet OK
7402 7402 von Eicken, Andreas Hamburg Hobbie, Dietmar GER Fleet OK
8346 8346 Weiler, Hermann Neuschwanstein Schmid, Thomas GER Fleet OK
7846 7846 Weinreich, Gerhard Haydn Kagl, Alexander AUT Fleet OK (**)
8027 8027 Westphal, Sonke Hamburg Kaerger, Andreas GER Fleet OK
7858 7858 Wierzbicki, Arkadiusz Isolated Pawlowski, Krzysztof POL Isol-Rule 29.6 OK (**)
8213 8213 Wilhelm, Peer Kieler Paust, Stefan GER Fleet OK
8085 8085 Zimmermann, Lorenz Luzern-Vierwaldstattersee Hollweg, Nils SUI Fleet OK

Här är deltagarlistan!

Idag har vi mätt in alla grejer till båten vilket gick förvånansvärt snabbt och smidigt, fast då är vi ju i och för sig vana vid e-jolle mätningar där det alltid brukar vara sjukt långsamt och krångligt. Den obligatoriska poleringen är snart genomförd och även lite meck med båten. imon lägger vi i och drar ut å känner på det.

RSS 2.0